lauantai 12. maaliskuuta 2011

Kätketyt kaivot - Hidden wells

Kun aloin ihan oikeasti opettelemaan tilkkutöiden tekoa, tein peittoja aluksi sukulaislapsille. Tämä tilkkupeitto kuuluu siihen sarjaan. Se on tehty pienelle poikaviikarille, joka oli tuolloin n. 8-vuotias. Hänen lempivärinsä oli keltainen, ainakin silloin, nyt hän jo melkein aikuinen. Peitto on tässä kuvattu hänen vanhempiensa terassilla, jonka hänen äitinsä on saanut jopa talvella näyttämään kauniilta ja viehättävältä.

When I began quilting for real I did blankets for kids in the family. This quilt here is one of those. It was made for a little rascal who was 8 years old at the time. At the time his favorite color was yellow. By now he is almost an adult so I’m not sure about his color preferences now.  This picture was taken on the porch of his parents’ house. His mother has managed to make the porch look beautiful even during the winter.


 
Peitossa käytetyn blokin nimi on Kätketyt kaivot ja se näyttää kiehtovan monimutkaiselta, mutta sen tekeminen on jokseenkin yksinkertaista. Työssä on neljä kuviollista kangasta ja kolme yksiväristä. Valitsin ensin ykköskankaan, joka on alla olevassa kuvassa oikealla. Siinä on krokotiileja tai jotain vastaavia. Niistähän pikkupojat on tehty: krokoista, kilpikonnista, kaloista – vai miten se oli. Etsin muut kankaat ykköskankaan värimaailmaan sopiviksi. Ja tulihan siihen onneksi keltaistakin.

The block used in the quilt is called “hidden wells” and it’s intriguingly complex. However, it’s somewhat simple to make. It has four textured fabrics and three in single color. The first one I chose was the one on the right. It has crocodiles or something like that. And that’s what little boys are made of: crocodiles, turtles, fish – and so forth. I sought to match the rest of the fabrics with the first one. And it seems there’s a little yellow in there too.

  
Kankaat leikkasin erilevyisiksi kaitaleiksi ja yhdistin ne aina samassa järjestyksessä. 

I cut the fabrics into slices of different widths and combined them in the same order every time. 

Sitten vain leikkasin leikkurilla kaitaleryhmät ensin neliöksi ja neliöt kulmittain kolmioiksi. Samanlaiset kolmiot yhdistin takaisin neliöksi. Tuloksena on kaksi erilaista blokkia, jotka sitten ompelin vuorotellen yhteen. Yksinkertaista!

After that I just cut the combined slices into squares and those squares into triangles. Matching triangles were combined into squares again. It resulted in two different looking blocks that I alternately sew together. Simple!

Peitto on käsin tikattu monofilamentilla. Joka on sitä joskus käyttänyt, tietää, että hermot siinä menee. Mutta kaikkea pitää kokeilla. Joitakin asioita voi tosin kokeilla vain kerran. Tämä melkein kuuluu niihin.

The quilt is hand-stitched using a monofilament. Anyone who has used that knows it’s a nerve wrecking business. But you got to try everything right? Though some things you can only try once and this might be one of them.


1 kommentti:

Minna Perälä kirjoitti...

Olet talentti!!! Peitto on kaikinpuolin täydellinen!!! Mutta että yksinkertaista tehdä...Niin, silloin kun sen osaa ;-))

Aurinkoa viikkoosi!